Modern lucernafeldolgozót épített a Karotin

Közép-Európa legmodernebb lucernafeldolgozó-üzemét alakította ki a Karotin Kft. Szeged határában. Az uniós támogatással elkészült, 1,6 milliárd forintos beruházást pénteken adták át.

Sáringer Sándor cégvezető elmondta, a Karotin Kft. 1992-ben alakult, mára Magyarország legjelentősebb lucernapellet-gyártójává vált. Az 1970-es években gyártott szárító elavult, két éve választották ki a spanyol Apisa céget, amelytől új, korszerű berendezést vásároltak.

A beruházás költségeiből 507 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás, amelyhez bő félmilliárd forint önerő és ugyanennyi kedvezményes kamatozású kölcsön kellett.

– Mintegy 100 millió forinttal drágította a beruházást, hogy az 335 forintos euró árfolyammal kezdtük és 367 forintossal fejeztük be – mondta a szakember.

A fejlesztéssel éves szinten 15-20 ezer tonnára nő az üzem kapacitása. A vállalkozás maga is nagy lucernatermelő, továbbá a 80-100 kilométeres körzetből érkező alapanyagból a pellet mellett lucernabálát is készít, amire jelentős a kereslet a Közel-Keleten és Kínában.

– Az áprilisi próbaüzem után bármikor tudnánk teljes kapacitással dolgozni, ebben most éppen a lucerna akadályoz bennünket, mert az aszályban az is lassabban nő – mondta a cégvezető.

Az új üzem a szárításhoz hasznosítani tudja a szomszédos biogázüzem füstgázhőjét, de a fejlesztés része egy biomasszakazán is. A harmadik “energiabemenet” a földgáz, ennek azonban 60 százalékát meg tudják takarítani, ha a régi szárítóval vetik össze az új feldolgozót. A kétszeresére növekvő késztermék-mennyiség mellett így csak 10-15 százalékkal emelkedik majd az üzemi energiaköltség.

A berendezést szállító Aispa tulajdonosa, Juan José Ayerbe is hangsúlyozta a három “energialábat”, és abban bízik, hogy első magyarországi munkájukat újabb megrendelések követik majd.

B. Nagy László országgyűlési képviselő az átadáson elmondta, hazánk a múlt század elején lucernában nem csak Európában, a világon is elsőnek számított. Szerinte a Karotin példája mutatja, hogy a jelenlegi termőterületet duplázni, háromszorozni kellene, hiszen jó piaca van a feldolgozott fehérjedús takarmánynak. A képviselő mintaértékűnek nevezte a vállalkozást, ahol zökkenőmentes a generációváltás is, majd a támogatásokról beszélt. Kiderült, a 7 éves uniós ciklusban több mint 4000 milliárd forinttal számolhat Magyarország – idén 900 millió forintot tervez kifizetni az agrártárca.

Forrás: delmagyar.hu

Keresés