Befektetők útmutatója

Amennyiben mellettünk dönt és Csongrád megye területén kívánja megvalósítani beruházási programját, úgy mi hosszú távú tanácsadó szolgáltatásokkal látjuk el Önt, annak érdekében, hogy segítsünk a további beruházások és fejlesztési lépések tekintetében. Külföldi állampolgárok az Európai Unió területén a letelepedés szabadsága értelmében tulajdonosi részt szerezhetnek, illetve vállalkozást alapíthatnak korlátozások nélkül. Az alábbiakban azokat az alapvető információkat gyűjtöttük össze, amelyek relevánsak lehetnek vállalkozása beindítása során:



1. Versenyképes adórendszer:
  • Általános forgalmi adó (ÁFA): Jelenleg az általános áfa kulcs 27%, de a jogszabály bizonyos termékek és szolgáltatások esetében ettől eltérő áfa kulcsot határoz meg. Péktermékek, kereskedelmi szálláshelyek és bizonyos tejtermékek esetében 18%-os áfa kulcsot kell alkalmazni, míg baromfihús, könyvek, újságok, orvosi eszközök és távhőszolgáltatás esetén 5%-os áfa kulcs az irányadó. Külföldi forgalmazó esetén az értékesített termék bruttó beszerzési árra vetített adókulcsnak megfelelő összeget kell megfizetni a magyar költségvetésbe. Érdemes kiemelni, hogy a jogszabály rendelkezik bizonyos áfa-mentes szolgáltatásokról is, pl.: banki és biztosítási szolgáltatások, beruházással kapcsolatos szolgáltatások, illetve ingatlan eladása, bérlése. A külföldi kereskedő csak akkor adhat el a piacokon, vásárokon, stb., ha már rendelkezik adószámmal
  • Társasági adó:
    Magyarország kínálja a legalacsonyabb társasági adókulcsot az EU területén
    A társasági adó a vállalkozásokat érintő adófajta, amely az adózás előtti eredményből indul ki, amit az üzleti beszámolóban mutattak ki, adott üzleti év vonatkozásában. Az adófizetési kötelezettséget a pozitív adóalap után kell számítani. 2017-től változás történt az adórendszert illetően, így a progresszív adózás helyét átvette az egységes 9 %-os adókulcs. Míg a belföldi adóalany korlátlanul felel a társasági adó kötelezettségeiért, addig külföldi adóalany csak a Magyarországon végzett üzleti tevékenységéből származó bevételei erejéig felel adókötelezettségéért.
  • Egyéb adók, hozzájárulás: Innovációs hozzájárulás 0,3 %.
  • Személyi jövedelemadó (SZJA): Magyarországon a magánszemély köteles jövedelme után adózni foglalkoztatott státusza vagy önfoglalkoztató státusza esetén. Belföldi személyek esetén teljes körű adókötelezettség az irányadó, míg külföldi illetőségű személy csak a jövedelemszerzés helye alapján belföldről származó jövedelme után köteles adót fizetni (korlátozott adókötelezettség). A személyi jövedelemadó alanyai minden típusú jövedelme adóköteles. A munkáltató havonta köteles levonni a munkavállaló jövedelméből a személyi jövedelemadót, amelynek mértéke 15 %-ra csökkent.

    A leggyakoribb adómentes bevételek

    • az állam által fizetett gyermekgondozási támogatások
    • bizonyos támogatások lakásvásárláshoz
    • nyugdíj
    • biztosítási kifizetések meghatározott feltételek esetén
    • v. ösztöndíjak meghatározott feltételek esetén
  • Helyi iparűzési adó: Ez a típusú adó a vállalkozások nettó árbevételére terjed ki. Azonban abban különbözik a fent említett adófajtáktól, hogy ezt a helyi önkormányzatok állapítják meg és vetik ki. Az adófizetési kötelezettséget egy adótábla segítségével határozzák meg. Folyamatos üzletviteli tevékenység esetén az adó alapja a nettó árbevétel és maximális nagysága 2 %.


2. Vállalkozásalapítás: Néhány példa a környező országok esetén: Magyarország: 7 nap (Szlovénia: 7 nap, Csehország: 9 nap, Szlovákia: 11,5 nap, Románia: 12 nap, Lengyelország: 37 nap)
Mindössze 7 napot vesz igénybe. Kezdje el még ma!
  • Dokumentumok elkészítése: A társasági szerződés elkészítése ügyvéd által szükséges.
  • Bankszámlanyitás: Minden vállalkozás, amely Magyarország területén végez üzleti tevékenységet köteles magyar bankszámlával rendelkezni.
  • Kérelem benyújtása: A társasági adószámot a NAV-tól kell kérelmezni. A Cégbíróság a nyilvántartásba vételt egyszerűsített eljárás esetén az adószám kiadását követő 1 munkanapon belül, valamint a kézhezvételt követő 15 munkanapon belül határozza meg. Azonban ha az adóhatóság 1 munkanapon belül nem értesíti a Cégbíróságot az adószámról, az eljárást fel kell függeszteni, így a cégbejegyzési eljárás több időt vesz igénybe.
  • Regisztráció: az adóhivatalnál és a statisztikai hivatalnál


Keresés