Újabb beruházásával a világ élmezőnyébe tart a Master Good

Jelentős fejlesztés indul a Master Good kisvárdai és petneházai üzemeiben, melynek eredményeként a 100 százalékban magyar családi tulajdonú vállalat a világon elérhető legmagasabb baromfi vágási-feldolgozási kapacitással üzemelhet. A 15 milliárd forint értékű fejlesztés költségeinek jelentős része gépi beruházás, automatizáció és robotika, így a növekvő kapacitás mellett magasabb feldolgozottsági szinten hagyhatják el a termékek az üzemet. Az élelmiszeripari vállalat árbevételének 70%-a exportból származik, amit több mint 40 országban realizálnak.


A Master Good cégcsoport Északkelet-Magyarország területén működik, integrált takarmány-termeltetéssel, baromfitenyésztéssel, keltetéssel, broilerhízlalással és feldolgozással foglalkozik. A Bárány család 100 éve, négy generációra kiterjedően foglalkozik baromfitenyésztéssel, az első generáció a Széchenyi grófok uradalmi baromfitenyésztője volt. A feldolgozott csirkék több mint 90%-át saját telepeiken nevelik.

A vállalat a 2000-es évektől kezdve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik kiemelkedő agrárvállalkozása. A mostani bővítést egy 2015-ben indult modernizációs és kapacitásbővítő fejlesztés alapozta meg, melynek keretében 10 500 csirke/óráról 12 500 db/órára növekedett a termelési kapacitás, és 500 új munkahely jött létre. A legújabb, technológia-intenzív beruházás költségeinek jelentős része gépi beruházás, automatizáció és robotika, tehát közvetlen munkahelyteremtés nélkül emelkedik a termelés és javul tovább a hatékonyság. Várhatóan már 2019 második felében, tehát egy éven belül 15 000 db/óra vágási sebességgel történik majd a csirkék feldolgozása, ami másodpercenként 4,1 db csirkét jelent. Mindemellett a Master Good beruházása hozzájárul ahhoz, hogy az exportra kerülő élelmiszeripari termékek minél magasabb feldolgozottsági szinten hagyják el az országot.

A magyar nemzetgazdaság egyik hagyományos húzóágazata az élelmiszeripar, amit a Nemzeti Befektetési Ügynökség által kezelt projektek is jól mutatnak: az élelmiszeripar évek óta a dobogón szerepel a legtöbb működőtőke beruházást felmutató iparágak között. 2018 első félévében az élelmiszeripar termelési értéke 1517,3 milliárd forintot tett ki, ami 8%-os növekedést jelent 2017 azonos időszakához képest, míg az élelmiszeripar részaránya a teljes feldolgozóipari termelésben megközelítette a 10%-ot, több mint 140 000 embernek munkát adva.

Forrás: hipa.hu;

Keresés