Átadták az elmúlt évek egyik legnagyobb zöldmezős beruházását Kecskeméten

Befejeződött a Samvardhana Motherson Group-hoz (SMG) tartozó Samvardhana Motherson Peguform (SMP) 31 milliárd forint értékű beruházása. A 2015-ben az „Év legnagyobb zöldmezős beruházása" díjjal kitüntetett projekt eredményeként az indiai járműipari beszállító 96 000 négyzetméter nagyságú területen létesít lökhárítókat gyártó üzemet Kecskeméten. A nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősített fejlesztéshez a kormány – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével – egyedi kormánydöntés értelmében támogatást biztosít az SMP-nek, amely mintegy félezer munkahelyet teremt.

Az 1975-ben alapított Samvardhana Motherson Group (SMG) egy globális járműipari beszállító. Üzleti portfóliója termékek széles körét öleli fel világszerte minden nagy autógyártó számára: vezetőfülkék, lökhárítóborítások, visszapillantó tükrök, kamerarendszerek, világító rendszerek, külső és belső kárpitozás, kábelrendszerek, légkondicionáló rendszerek és terepjáró vezetőfülkék. Az SMG emellett teljes körű informatikai szolgáltatásokat (IT) és tervező mérnökségi szolgáltatásokat is nyújt különféle ipari szegmensek részére. Az SMG egyike a világ 30 legnagyobb autóipari beszállítójának, 5 kontinens 33 országában több mint 100 000 embert foglalkoztatva. A 2016/17-es üzleti évben a cégcsoport 9,1 milliárd dollár árbevételt generált.

A Samvardhana Motherson Peguform (SMP) a Samvardhana Motherson Reflectec (SMR) alvállalalként a világ egyik vezető szakértője a műanyag technológiák területén, emellett a világ egyik legnagyobb beszállítójának számít az autókárpitok, műszerfalak és lökhárítók területén. Az SMG 2011-ben vásárolta fel a német eredetű vállalatot, amely 9 országban 27 gyártóegységgel és 9 modulközponttal van jelen. A dolgozók száma meghaladja a 14 000 főt, bevétele a 2016/17-es üzleti évben megközelítette a 3 milliárd eurót.

Az SMR a magyar kormány stratégiai partnereként 2015 óta folyamatosan bővíti hazai jelenlétét: ennek keretében azonban nemcsak a már meglévő gyártási kapacitásokat növelik, hanem évről-évre újabb tevékenységekkel egészítik ki mosonszolnoki, mosonmagyaróvári, győri, túrkevei és kecskeméti egységeiket. A legutóbbi, 2017. augusztusi bejelentés alapján két, párhuzasamosan futó fejlesztéssel összesen több mint 400 munkahelyet hoznak létre Túrkevén, a visszapillantó- és lökhárító-gyártás felfuttatása mellett.

A mostani beruházással egy 96 000 négyzetméteres területen lökhárító-gyártó üzem létesül Kecskeméten, ahonnan a hazánkban és a régióban megtalálható partnereik megrendeléseit tudják még hatékonyabban és rugalmasabban kezelni. A 31 milliárd forint értékű fejlesztés több mint 450 új munkahely létrejöttét eredményezi.

Forrás: hipa.hu

Keresés